Menu toggle

Velkommen

Brukte katalysatorer fra bilopphuggerier

Finn nå:

Søk via: Nummerskilt | Original nummer | Bilmerker

Hvilket merke leter du etter?

Sorter etter:

Audi

Audi

Dele til salg: 433

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Dele til salg: 345

BMW

BMW

Dele til salg: 122

Citroën

Citroën

Dele til salg: 176

Ford

Ford

Dele til salg: 225

Hyundai

Hyundai

Dele til salg: 196

Mazda

Mazda

Dele til salg: 120

Nissan

Nissan

Dele til salg: 125

Opel

Opel

Dele til salg: 246

Peugeot

Peugeot

Dele til salg: 301

Seat

Seat

Dele til salg: 116

Skoda

Skoda

Dele til salg: 258

Toyota

Toyota

Dele til salg: 602

Volvo

Volvo

Dele til salg: 197

VW

VW

Dele til salg: 812

Katalysator

Hvis du eier en bil, så har den antageligvis en katalysator. Siden 1989 er katalysator påbudt i alle biler registrert i Norge. Katalysatoren er et system for avgassrensing som er designet for å redusere mengden av skadelige stoffer bilen slipper ut. Bilens katalysator inneholder bl.a. platina, palladium og rhodium og omdanner de forskjellige skadelige stoffene, for eksempel NO (natriumoksid), som ellers kan ta lang tid å bryte ned.

Skulle det oppstå katalysatorfeil, vil du se katalysatorlampen lyse opp, noe som betyr at det er på tide med service.

 

Vær oppmerksom på bilens katalysator

En katalysator er designet slik at den skal kunne vare hele bilens levetid, og med regelmessig service bør den ikke være et problem. Den er ikke utsatt for like mye slitasje som andre deler av bilens system.

Katalysatoren kan i noen tilfeller bli tilsotet eller forurenset av olje, noe som krever at man må få den renset. Tilsotning skjer typisk når motoren har sotet mer enn normalt, noe som oftest skjer hvis dysene er defekte. Oljeforurensing av katalysatoren skjer når fosfor fra oljen og svovelen i diesel reduserer katalysatorens evne til å fungere optimalt.

Når det er behov for å rense katalysatoren, kan dette gjøres ved hjelp av en flerfaset kjemisk behandling. Du må imidlertid være oppmerksom på at rensing av katalysator er veldig komplisert og bør overlates til en profesjonell.

Utskifting av bilens katalysator

Hvis katalysatoren ikke kan renses, er du nødt til å skifte den. Dette kan imidlertid ofte være en ganske dyr fornøyelse, for en katalysator koster mange penger. I tillegg kommer regningen for arbeidet med å få den skiftet.

Derfor kan der være mange penger å spare hvis man kan skifte katalysatoren selv. Det tar noen timer, og hvis man vil gjøre det enklere, anbefales det at man får noen til å hjelpe seg.

 

Kjøp av en brukt katalysator

Som sagt er en katalysator ganske kostbar, og derfor kan det være en del penger å spare hvis man kan finne en brukt som passer til bilen. Det er selvfølgelig opp til en selv om man vil ha brukte deler i bilen sin, men det er fullt mulig å kjøpe brukte deler av topp kvalitet.

Autoparts24 har et stort utvalg av forskjellige katalysatorer på lager, så det er stor sjanse for at vi også har en billig katalysator til salgs for akkurat din bil. Bruk søkefunksjonen og se hva vi har. Dessuten kan du finne forskjellige gode råd om kjøp av brukt katalysator.

 

Lovgivningen på området

En katalysator er en lovpålagt utstyrsdel på biler, siden 1989 er katalysator påbudt i alle nye personbiler i Norge. I tillegg til NO (nitrogenoksid) skal en katalysator også redusere mengden av CO (karbonmonoksid) og CH (hydrokarboner).

Eurostandardene omfatter en rekke EU-direktiver som regulerer bilers luftforurensing, og alle registrerte biler i Norge må leve opp til disse. Det er noen få unntak, for eksempel for veteranbiler. Eurostandardene setter effektivt grenser for hvor mye en bil kan slippe ut. Gjennom omfattende utviklingsarbeid har bilindustrien utviklet katalysatorer som er effektive, har lang levetid og ikke reduserer motorens effekt.

FAQ om katalysatorer

Under kan du finne svar på en rekke av de vanligste spørsmålene om katalysatorer.

 

Hva er en katalysator?

En katalysator er noe de aller fleste tar for gitt i moderne biler. Katalysatorens funksjon er å redusere mengden av skadelige stoffer fra bilens eksos. Dette gjelder bl.a. nitrogenoksid, karbonmonoksid og hydrokarboner.

 

Hvordan virker en katalysator?

En katalysator fungerer ved at en katalytisk overflate bestående av platina, palladium og rhodium omdanner de farlige stoffene som finnes i eksosen til mindre farlige stoffer, og på den måten reduseres deres skadelige virkning markant.

 

Hva betyr katalysator?

Katalysator betyr at der skjer en kjemisk reaksjon eller såkalt katalyse ved hjelp av et stoff som endrer en kjemisk reaksjons hastighet uten selv å forandres.

 

Hva gjør en katalysator?

Bilens katalysator oksiderer karbonmonoksid og hydrokarboner til karbondioksid og vann. Nitrogenoksider blir redusert til nitrogen. Dette skjer via den såkalte treveiskatalysatoren, som inneholder et legeme bestående av magnesium-aluminiumsilikat, platina og rhodium.

 

Hvor sitter katalysatoren?

Katalysatoren er en del av bilens eksosanlegg og er plassert under bilen, nær partikkelfilteret.

 

Hvordan fungerer en katalysator?

En katalysator omdanner skadelige gasser fra bilens eksos til mindre skadelige gasser og reduserer farlige utslipp.

 

Hvordan ser en katalysator ut?

Katalysatoren er typisk uformet som en oval sylinder. Den sitter på bilens eksosrør og har en diameter som er en del større enn resten av eksosrøret.

 

Når skal en katalysator skiftes?

Når katalysatoren på en bil ikke lenger kan leve opp til de lovpålagte kravene, er det på tide med en utskifting. Dette kan man få målt hos en mekaniker. Det vil som regel skyldes tilsotning eller oljeforurensing.

 

Hvor varm blir en katalysator?

Katalysatoren må oppnå en indre temperatur på 750 grader Celsius for å unngå ufullstendig forbrenning. Man kan imidlertid oppleve langt høyere katalysatortemperaturer avhengig av bilmodellen og katalysatorens stand.

 

Hva er en katalysator i en bil?

Katalysatoren i en bil er enheten som sørger for å filtrere og redusere mengden av giftige avgasser.

 

Hva er nitrogenoksid?

Nitrogendioksid eller nitrogenoksider(NO) er giftige gasser som avgis fra forbrenning av nitrogen og oksygen under høyt trykk og høye temperaturer. Dette skjer blant annet når man bruker en forbrenningsmotor som den som sitter i biler.

 

Hva skjer når katalysatoren er defekt?

En defekt katalysator kan ikke lenger utskille de giftige stoffene fra eksosen på en optimal måte. Dette betyr at bilen slipper ut langt mer farlig avgass enn tillatt. I verste fall kan det være livsfarlig, karbonmonoksidforgiftning er blant de mest alminnelige former for forgiftning. Så en velfungerende katalysator kan være livsviktig.

 

Hva koster en katalysator?

Prisen på en katalysator avhenger av flere faktorer. Bilens årgang, modell og ikke minst om man kjøper ny eller brukt. En ny katalysator kan koste alt fra et par tusen kroner og oppover. Regn med å måtte betale minimum 3 000 kroner. Kjøper du en renovert katalysator, kan du spare veldig mange penger. Man kan også kjøpe en katalysator universalmodell, men det er naturligvis mest hensiktsmessig å bruke en som er designet for bilen din.

 

Hvordan finner jeg den riktige katalysatoren til bilen min?

For å finne den riktige katalysatoren til bilen din, kan du skrive inn bilens modellnummer og årgang i søkefeltet på Autoparts24, hvor vi garantert har en katalysator som passer for akkurat din bil.

Siste produkter

: