Menu toggle

Velkommen

Finn din brukte reservedel gjennom ditt OEM-nummer på Autoparts24

Finn nå:

Søk via: Nummerskilt | Original nummer | Bilmerker

Hvilket merke leter du etter?

Sorter etter:

Audi

Audi

Dele til salg: 175

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Dele til salg: 239

BMW

BMW

Dele til salg: 157

Citroën

Citroën

Dele til salg: 33

Ford

Ford

Dele til salg: 103

Hyundai

Hyundai

Dele til salg: 27

Mazda

Mazda

Dele til salg: 18

Nissan

Nissan

Dele til salg: 64

Opel

Opel

Dele til salg: 63

Peugeot

Peugeot

Dele til salg: 59

Seat

Seat

Dele til salg: 20

Skoda

Skoda

Dele til salg: 64

Toyota

Toyota

Dele til salg: 262

Volvo

Volvo

Dele til salg: 338

VW

VW

Dele til salg: 378

Vannpumpe: funksjon, defekter og utskifting av pumpen i bilen

Vannpumpen er en viktig komponent i de fleste moderne biler med forbrenningsmotor. Som hjertet av kjølevæskekretsen sørger pumpen for en konstant strøm av kjølevæsken. På grunn av den konstante belastningen kan vannpumpen slites ut med årene eller gå i stykker av andre årsaker. Da indikerer ulike symptomer en defekt i kjølevæskepumpen.

For å sikre at kjøretøyets motor ikke blir skadet, bør vannpumper skiftes ut med en original pumpe ved første tegn på en defekt. Finn ut nå hvordan vannpumpen fungerer, hvordan du identifiserer en defekt og hvor du kan kjøpe en passende OEM-reservedel til en rimelig pris.

Funksjon til vannpumpen i bilen

For at bilens forbrenningsmotor skal kunne kjøles effektivt, har moderne kjøretøy vannkjøling med tilsvarende pumpe. Kjølevæskekanaler integrert i motorblokken lar kjølevæsken strømme gjennom dem for raskt å spre varmen som genereres når motoren går. Motorblokken, kjølevannspumpen og kjøretøyets radiator utgjør kjølekretsen.

Vannpumpen, også kjent som kjølevæskepumpen, pumper konstant kjølevæsken eller kjølevannet gjennom kjølekretsen. På denne måten transporteres den varme kjølevæsken fra motorblokken til radiatoren foran på kjøretøyet, hvor den raskt kan kjøles ned. Kjølevannet, som nå er avkjølt, strømmer tilbake gjennom den lukkede kjølekretsen til motoren for å kjøle den ned igjen. Om nødvendig strømmer også gjennom varmeveksleren til oppvarmingen.

Vannpumpe defekt – dette er konsekvensene

Hvis kjøretøyets vannpumpe er defekt, har dette betydelig innvirkning på kjølesystemets funksjon. For uten pumpen kan vannet i kjølekretsen ikke lenger holdes i sirkulasjon. Hvis vannet ikke lenger ledes fra pumpen til motorens radiator, vil motoren raskt overopphetes.

Vannpumpen i forbrenningsmotorer er imidlertid ikke alltid ødelagt fra det ene øyeblikket til det neste. Symptomer som indikerer en overhengende defekt i kjølevæskepumpen vises mye oftere. Hvis for eksempel de første lekkasjene oppstår, er det ofte nok tid til å skifte vannpumpe.

Vanlige symptomer på en defekt kjølevannspumpe

  • Tap av kjølevæske: Vannpumper lekker ofte fordi tetningselementer som pakninger er utslitt. Noen ganger er det flekker under bilen som er iøynefallende farget som kjølevæsken. I tillegg synker vannstanden i ekspansjonstanken hvis pumpen lekker.
  • Høy kjølevæsketemperatur: Hvis pumpen svikter eller ikke lenger fungerer som den skal, stiger temperaturen på kjølevannet ofte raskt. Motoren kan også overopphetes hvis vannpumpen slutter å fungere. Føreren av bilen oppdager feilen i temperaturvisningen i kjøretøyets cockpit eller takket være en advarsel i displayet.
  • Uvanlige lyder: Defekte vannpumper har en tendens til å lage støy, spesielt hvis det er mekanisk skade. Noen ganger merker sjåføren knasende eller malende lyder. Slitte tetningselementer på pumpen kan også forårsake lyder som knirking eller surring, men et slitt belte kan også være ansvarlig for dette.
  • Varmefeil: Siden varmeveksleren til oppvarmingen er integrert direkte i kjølekretsen i mange kjøretøy, kan det også vises tegn på en defekt i vannpumpen her. Det kan skje at varmefunksjonen til bilen svikter hvis kjølevæsken ikke lenger pumpes riktig gjennom kretsen.

Hvorfor er vannpumpen ødelagt?

Vannpumper i biler er vanligvis vedlikeholdsfrie og designet for lang levetid. Pumpene til kjølevæsken kan imidlertid slites ut, spesielt i eldre kjøretøy eller motorer som utsettes for høy belastning. Skader på vannpumpen kan også føre til feil.

De vanligste årsakene til defekte vannpumper

  1. Slitasje på tetningene: Vannpumpen har ulike tetninger og andre tetningselementer som tetter for eksempel akselen og huset. På grunn av termisk stress, friksjon og herding, slites tetningene ut med økende kjøretøyalder og kjørelengde.
  2. Forurenset kjølevann: På grunn av fremmedlegemer i kjølevannet kan den indre funksjonen til pumper lett bli skadet. Smuss eller andre partikler kan komme inn i kjølekretsen ved påfylling av vann eller på grunn av defekter i andre komponenter. Her er fremmedlegemet, for eksempel løpehjulet inne i Middels pumper er utstyrt med mekanisk virkende deler, som igjen kan gå i stykker. Avhengig av pumpens modell og design, kan drivhjulet eller remskiven slites ut, det samme kan impelleren på innsiden. Fremmedlegemer i kjølevæsken, korrosjon, materialtretthet eller feil i pumpedriften har ofte skylden.

Kjøp riktig vannpumpe

Hvis vannpumpen til en forbrenningsmotor er defekt, kan komponenten vanligvis ikke repareres. Det er derfor viktig å erstatte pumpen med en passende reservedel. Du bør ikke vente for lenge før du skifter pumpe, siden fullstendig svikt i vannpumpen også kan føre til motorskade.

Egnede vannpumper for kjøretøyet ditt samt en rekke andre originale reservedeler finner du tydelig oppført på Autoparts24.eu. Alt du trenger å gjøre er å angi kjøretøymodell og produsent, alternativt nøkkelnumrene fra kjøretøyets registreringsdokument. Brukte vannpumper av høy kvalitet fra bilresirkulering er ofte mye billigere enn andre OEM-deler. Den klare presentasjonen i Autoparts24.eu-butikken muliggjør også en rask prissammenligning.

Tre tips for å bytte vannpumpe

  1. Skift også tannremmen: I noen kjøretøymodeller drives vannpumpen av tannremmen, som også styrer ventilkontrollen i sylinderhodet . Siden beltet uansett må fjernes for å erstatte pumpen, bør det skiftes ut med en ny tannrem med en gang.
  2. Kjøp brukte deler: Vannpumper er noen ganger spesielt billige hvis de kjøpes som brukte reservedeler. Kun god kvalitet fra en pålitelig kilde bør brukes. Denne komponenten bør komme fra kjøretøyprodusenten som en original og bør kjøpes intakt og med lavest mulig kjørelengde.
  3. Utfør en testkjøring: Etter å ha byttet kjølevannspumpen, skal ny kjølevæske fylles opp til maksimumsmerket. Det anbefales da å ha motoren i gang for en test og å observere kjølevæskenivået i ekspansjonstanken. Det er ikke uvanlig at det dannes luftlommer i kjølekretsen når pumpen skiftes, noe som krever etterfylling av kjølevann.

Øk vannpumpens levetid

Enda bedre enn å bytte ut vannpumpen billig er en enkel måte å forlenge levetiden til vannpumpen. For eksempel bør du sørge for at det kun brukes rent kjølevann med de godkjente tilsetningsstoffene. Frostvæsken godkjent av produsenten fungerer ofte også som beskyttelse mot korrosjon. Regelmessig overbelastning av motoren bør også unngås, og også en løs drivreim.

Siste produkter

: