Menu toggle

Velkommen Tilbake

Guides

Gir for biler: Hva er forskjellen mellom et manuelt og et automatisk gir?

Girkassen er hjertet i drivsystemet til enhver bil. Den tilpasser motorturtall og kjørehastighet optimalt, og sikrer dermed best mulig kjøreevne. Manuelle girkasser eller moderne automatiske girkasser brukes først og fremst i biler. Senest ved kjøp av ny bil står bilkjøper derfor overfor spørsmålet: skal det være med automat eller manuell girkasse? Vi har sammenlignet automatiske og manuelle girkasser og forklarer teknologien og funksjonen samt fordeler og ulemper ved de ulike typene girkasser.

Automatgirkasse og manuell girkasse – funksjon og forskjeller

Forbrenningsmotorer som bensin- og dieselmotorer kan kun fungere optimalt innenfor et smalt turtallsområde. For at bilen skal starte jevnt og fortsatt nå et høyt turtall, må motor- og kjøreturtallet justeres igjen og igjen. På denne måten kan bilens hjul gå sakte ved start og raskt ved kjøring på motorvei, mens motoren alltid går innenfor et visst hastighetsområde.

Denne nødvendige hastighetsjusteringen kan gjøres med enten automatisk eller manuell girkasse. Kjøretøy med manuell girkasse krever en større innsats fra førerens side, som må trykke inn clutchen og sette inn girene for hånd ved hjelp av girspaken. På denne måten skiller clutchen motoren fra girkassen slik at gir kan skiftes. Det gir også en problemfri start. En automatgir derimot utfører alle operasjoner automatisk.

Dette er hva en moderne automatgir kan gjøre

Automatiske girkasser gjør det unødvendig for sjåføren å skifte gir og betjene clutchen. Den automatiske girkassen velger automatisk riktig gir eller justerer hastigheten kontinuerlig til kravene. For mange førere øker det automatiske girskiftet komforten betraktelig. Andre sjåfører på sin side setter pris på den bedre kontrollen og den sportslige følelsen ved å skifte gir manuelt og foretrekker en bil med manuell girkasse.

I dag er moderne automatgir ofte bedre enn manuelle girkasser. Det er derfor ikke rart at andelen manuelle girkasser i Tyskland har vært jevnt nedadgående de siste tiårene. Mens automatiske girkasser i utgangspunktet hadde et høyere drivstofforbruk enn manuelle girkasser, ligger automatgir i dag ofte foran når det gjelder drivstofforbruk. Ujevne girskift med automatgiret hører også fortiden til i dag.

Oversikt over de ulike automatgirene

Ulike typer automatiske girkasser er installert i biler, avhengig av modell og produsent. Den enkleste konstruksjonen er en automatisert manuell girkasse, hvor det er en vanlig manuell girkasse som styres automatisk via tekniske komponenter. Den klassiske automaten med momentomformer er derimot en ekte automatkasse, som har vært montert i biler lenge. En momentomformer basert på det hydrodynamiske prinsippet gir komfort uten avbrudd i fremdriften.

Girkasser med dobbel clutch er blant de mer moderne representantene for automatiske girkasser. De har to girkasser inni, hver med sin clutch. Siden det aktiverte giret allerede er innkoblet i den undergirkassen, gir dobbelclutch girkasser mulighet for sporty girskift med automatgiret. En annen type girkasse er CVT-girkassen, som fungerer kontinuerlig og uten avbrudd i trekkraften, men som krever litt tilvenning på grunn av lyden.

Fordeler og ulemper med manuelle girkasser

Manuelle girkasser betjenes av sjåføren for hånd. Denne girkassetypen er en av klassikerne i biler og er assosiert med både positive og negative egenskaper.

Fordeler med en manuell girkasse

 • Pris : Den manuelle girkassen kan produseres billig på grunn av sin enkle konstruksjon, som senker innkjøpsprisen på bilen. Reparasjonen er også billigere enn en automatisk.
 • Kontroll : Den manuelle girkassen gir føreren god kontroll over bilen, da han kan bestemme girskift og girvalg. Sporty sjåfører setter pris på den manuelle girkassen.
 • Vekt : Manuelle girkasser har ofte lavere vekt takket være deres enklere design. De manuelle girkassene har også mindre dimensjoner.

Ulemper med manuell girkasse

 • Komfort : Mange sjåfører synes det er ubehagelig å skifte gir. Girskiftene kan også distrahere deg fra trafikken.
 • Forstyrrelse av trekkraft: Manuell veksling ved bruk av clutch og girvalg forstyrrer trekkraften.
 • Feil betjening : Manuelle girkasser kan betjenes feil, noe som kan skade bilen. Dette inkluderer endring eller feil betjening av clutchen.

Fordeler og ulemper med automatgir

Moderne automatgir krever ikke lenger at føreren skifter gir manuelt. I tillegg til ulike fordeler er automatgiret imidlertid også forbundet med negative egenskaper.

Fordeler med automatgir

 • Kjørekomfort : Automatiske girkasser gir betydelig større komfort, da girskiftet er helt automatisk. Sjåføren kan bedre konsentrere seg om trafikken.
 • Atferdsendring : Moderne automatiske girkasser endres jevnt og uten å forstyrre trekkraften. Med doble clutch girkasser kan biler til og med kjøres sportslig.
 • Effektivitet : Automatiske girkasser i moderne kjøretøy gir høy effektivitet. Motoren går alltid i riktig turtallsområde.

Ulemper med automatgiret

 • Kostnad : Automatgir er teknisk mer komplisert og derfor dyrere. Ved bilkjøp er det ikke uvanlig å betale tillegg for automatgir.
 • Reparasjoner : Hvis automatgirkasser er defekte, er reparasjonen noen ganger mer komplisert på grunn av de tekniske komponentene som er installert. Dette øker også reparasjonskostnadene.
 • Girvalg : Ikke alle automatiske girkasser tillater valg av visse gir ved hjelp av girspaker eller girspak. Noen sjåfører savner denne kontrollen over bilen.

Spørsmål om girkasse – Ofte stilte spørsmål om automatiske og manuelle girkasser

 1. Hva er mer økonomisk – automatisk eller manuell girkasse? – Hvor mye drivstoff kjøretøy bruker er ofte et spørsmål om bruk, men en moderne automatgir kan også være økonomisk lønnsomt.
 2. Har elbiler en girkasse? – Elbiler har også en slags girkasse for å justere hastigheten og velge gir forover og bakover.
 3. Hvilken er den mest holdbare – automatisk eller manuell girkasse? – Begge typer girkasser er holdbare hvis de håndteres riktig, men automatgir er ofte dyrere å reparere.

Tips ved kjøp av girkasse – Finn automatiske og manuelle girkasser hos Autoparts24

Hvis et kjøretøys girkasse er defekt, er en kostbar reparasjon ikke alltid verdt det. Noen ganger er mekaniske komponenter i automatgir skadet, eller girkomponenter i manuelle girkasser kan være i stor grad utslitt. Montering av en brukt girkasse er ofte en rimelig måte å fortsette å bruke kjøretøyet på.

Autoparts24 tilbyr et stort utvalg manuelle og automatiske girkasser til mange bilmodeller. Takket være det praktiske søket via kjøretøyets produsent og modell eller via nøkkeltall fra registreringsbeviset, kan du enkelt finne passende girkasser til ditt kjøretøy. Før du kjøper, sjekk alltid motortypen og det originale nummeret på kjøretøyets girkasse.

Mest leste guider