Menu toggle

Velkommen

Brukte drivaksler/mellomaksler fra bilopphuggerier

Finn nå:

Søk via: Nummerskilt | Original nummer | Bilmerker

Hvilket merke leter du etter?

Sorter etter:

Audi

Audi

Dele til salg: 5.010

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Dele til salg: 1.369

BMW

BMW

Dele til salg: 1.001

Citroën

Citroën

Dele til salg: 4.641

Ford

Ford

Dele til salg: 4.838

Hyundai

Hyundai

Dele til salg: 2.780

Mazda

Mazda

Dele til salg: 2.066

Nissan

Nissan

Dele til salg: 2.727

Opel

Opel

Dele til salg: 4.946

Peugeot

Peugeot

Dele til salg: 6.432

Seat

Seat

Dele til salg: 1.689

Skoda

Skoda

Dele til salg: 3.611

Toyota

Toyota

Dele til salg: 6.689

Volvo

Volvo

Dele til salg: 5.291

VW

VW

Dele til salg: 12.181

Drivaksel

En drivaksel kalles også for en trekkaksel og er akselen som overfører kraften fra bilens motor til hjulene. De fleste biler har bare én drivaksel, men en firehjulstrukket bil kan ha to.

Drivakselen er en viktig del av bilens mekanikk, og den utsettes for stor slitasje. Drivaksler kan lett bli slitt, og da er den beste løsningen nesten alltid å skifte den ut.

 

Kontroll av bilens drivaksel

Over tid vil bilens drivaksel bli slitt, og i verste fall kan en defekt drivaksel skade bilens øvrige deler hvis den ikke blir oppdaget og fikset i tide. I praksis betyr dette at det som oftest er en god idé å skifte ut drivakselen hvis det er tegn på stor slitasje. En bil med defekte deler er ikke bare en potensiell stor ekstraregning som venter i horisonten, den utgjør også en fare for din egen og andres sikkerhet.

Du har mulighet til selv å sjekke om drivakselen på bilen din er i ordentlig stand. En drivaksel er laget av stål, og derfor bør den helst ha en matt og glatt overflate. Det betyr at den ikke må ha rustflekker, og hvis du ser misfarginger må du kontrollere at de kan tørkes vekk.

 

Symptomer på dårlig drivaksel

Du vil ofte kunne merke at en drivaksel er overbelastet før den går helt i stykker. Du vil spesielt kunne merke det når du kjører, og symptomene vil ofte være kraftigere når du kjører fort.

De vanligste symptomene på en belastet drivaksel er vibrasjoner som kommer fra undersiden av kjøretøyet og som blir kraftigere når bilen kjører raskere. I tillegg kan bilens evne til å svinge også være svekket, og det kan komme metalliske ulyder når du dreier. Den metalliske ulyden kommer spesielt frem hvis det er det ytterste leddet som har tatt skade. Hvis det innerste leddet er skadet, vil du oppleve resonansvibrasjon i gulvet.

Det kan være vanskelig å fastslå om drivakselen er belastet, for årsaken kan også være andre deler. Men hvis man opplever symptomene på en skadet drivaksel, kan man med fordel kontrollere om det er slark i dem. Dette kan man gjøre ved å rykke i akselen ved leddet. Man burde ikke kunne merke noe slark, og hvis man gjør det, er det et tegn på en dårlig drivaksel.

 

Skal drivakselen repareres eller skiftes ut?

Hvis du opplever symptomer på en defekt aksel, bør du overveie om den skal skiftes ut. Hvis det bare er akselens mansjett som er ødelagt, kan det for eksempel ofte lønne seg å reparere den med en universal akselmansjett. Ved alvorlig slitasje og mangler som for eksempel en skjev drivaksel, kan utskiftning av akselen være nødvendig.

Det er vanskelig å si hvor mye skifting av drivaksel vil koste, for det avhenger i stor grad av bilens merke og modell. Reparasjon av en defekt aksel er nesten aldri billig, og du kan spare penger ved å velge å kjøpe en brukt reservedel i stedet.

 

Kjøp av ny drivaksel

Det kan være vanskelig å kjøpe ny drivaksel. Du støter fort på begreper som leddiameter på girside, leddiameter på hjulside og tannantall på absring i forbindelse med kjøp og salg av drivaksler.

En mekaniker kan ofte hjelpe deg med å finne den riktige drivakselen til bilen din, men selvfølgelig må betale for. Dessuten må du også være oppmerksom på at en drivaksel sjelden er billig. Du kan gjøre det hele billigere og enklere for deg selv ved å kjøpe en brukt.

 

Kjøp av brukt drivaksel

Hvis du opplever problemer med akselen, kan du besøke Aurtoparts24, hvor du kan finne brukte reservedeler. Du behøver bare å skrive inn bilens registreringsnummer, og så vil du kunne se alle tilgjengelige reservedeler til bilen.

Alle reservedelene hos Autoparts24 er grundig kontrollert, så du kan være helt sikker på å få en drivaksel av god kvalitet som kan vare i mange år. Det betyr med andre ord at du får en drivaksel til en billigere pris uten å gå på akkord med kvaliteten. Du kan også finne andre deler, for eksempel kardangledd eller spennbånd til drivakselmansjett.

En ødelagt trekkaksel er både farlig og skadelig for bilen. Ved å velge en brukt reservedel kan du få en bedre pris for skift av drivaksel. Det er også mulig å skifte drivaksel selv, men du må være forberedt på at det kan være ganske komplisert.

 

FAQ om driv- og trekkaksel

Hvis du har spørsmål om driv- og trekkaksler, kan du finne svar på de vanligste spørsmålene her. Vi har samlet alle svarene under.

Vi har dessverre ikke kunnet besvare alle eventuelle spørsmål, men forhåpentligvis kan vi hjelpe deg med akkurat det du lurer på. Ellers kan du kontakte den lokale mekanikeren din og få svar. Han burde kunne hjelpe deg med de mer tekniske tingene du lurer på.

 

Hvordan skifter man drivakselmansjett?

For å montere en drivakselmansjett, må du først avmontere forhjulet. Så løsner du sentermutteren på drivakselen slik at bærekulen kan løsnes. Deretter trekker du bærearmen nedover for å få fjærbeinet fritt. Når fjærbeinet er fritt, kan du ta drivakselen ut av nav og klippe av den gamle mansjetten, hvoretter den nye monteres og hodet slås på igjen.

 

Hva er en trekkaksel?

Trekkakselen kalles også for drivakselen. Det er den delen av bilen som overfører kraft fra bilens motor til bilens hjul.

 

Hva er en drivaksel?

En drivaksel kalles også for trekkaksel, det er den delen av bilen som overfører energien fra bilens motor til bilens hjul.

 

Hvordan høres en defekt trekkaksel ut?

En defekt trekkaksel vil ofte føre til en metallisk ulyd du hører når du svinger bilen. Det kan også være andre indikasjoner, for eksempel vibrasjoner mens du kjører.

 

Hva er et kardangledd?

Kardangleddet er den delen av drivakselen som overfører dreiningsmomentet til bilens hjul.

 

Er der forskjell på driv- og trekkaksel?

Nei – det er ikke forskjell på driv- og trekkaksel. Ordene beskriver den samme reservedelen.

 

Hva er et knokkelledd?

Et knokkelledd kalles også for kardangledd eller kardangaksel og er den delen av drivakselen som overfører dreiningsmomentet til det dreiende hjulet.

 

Siste produkter

: